
Kehorauha kuuluu kaikille
Jaa
Kehorauhalla tarkoitetaan jokaisen ihmisen oikeutta olla olemassa juuri sellaisena ja sen näköisenä kuin on, muiden kyseenalaistamatta. Kehorauhaan kuuluu ajatus siitä, että kenelläkään ei ole oikeutta kommentoida toisen kehoa. Kehon perusteella ei myöskään pitäisi tehdä oletuksia ihmisestä, hänen elämästään tai terveydentilastaan.
Kehorauha voidaan ulottaa koskemaan myös omaa kehoa. Kehorauha on oman kehonsa arvostamista ja hyväksymistä sellaisena kuin se on, epätäydellisen täydellisenä, ainutlaatuisena ja ihanana.
Media luo ihanteita ja paineita
Kesän lähestyessä lehtien otsikot ovat vuodesta toiseen täynnä “Vielä ehdit kesäkuntoon” -tyyppisiä otsikoita. Laihtumiseen tähtääviä verkkovalmennuksia markkinoidaan “Ole paras versio itsestäsi” – tai “Unelmakroppa kuukaudessa” -mainoslauseilla. Sosiaalinen media on täynnä (usein muokattuja) kuvia ihmisistä, joiden keho on “täydellinen” ja sen myötä elämäkin vaikuttaa olevan.
Meillä ihmisillä on usein tarve kuulua joukkoon, miellyttää muita ja sopia aina uuteen muottiin, joka meille annetaan. Ei ihme, että moni kamppaileekin jatkuvasti oman kehonkuvansa kanssa. Helposti ajatellaan, että juuri se “täydellinen” keho muuttaisi kuin taikaiskusta myös oman elämän täydelliseksi. Monelle täydellinen tarkoittaa juuri sitä, mitä mediassa useimmiten näkee, eli hyvin kapeaa kuvaa ihmisyyden ja kehojen laajasta ja upeasta kirjosta.
Mediakuvastossa on tarvetta monimuotoisuudelle, sillä ihan jokainen ihminen on erilainen ja ainutlaatuinen. Jokaisella meistä on oikeus tulla nähdyksi juuri sellaisena kuin on. Esimerkiksi vammojen ja sairauksien näkyminen on edelleen mediassa harvinaista, vaikka ne ovat ihmisen ominaisuuksia siinä missä muutkin.
Ulkonäkö on vain ihmisen ulkokuori
Jokaisella meistä on oma, erilainen keho. Keho on ensimmäinen asia, jonka muut ihmiset näkevät ihmisessä. Onkin aivan luonnollista, että ensivaikutelma ihmisestä luodaan ensitapaamisella ulkomuodon perusteella. Ihminen on kuitenkin valtavan paljon muutakin kuin ulkonäkönsä ja ulkoinen olemuksensa!
Ensivaikutelman muodostumiseen ei voi täysin vaikuttaa, sillä se tapahtuu useimmiten tiedostamatta. Jokaisen meistä kannattaa kuitenkin huomata ja ymmärtää tekevänsä oletuksia ihmisestä tuntematta häntä. Ensivaikutelman luomista tärkeämpää onkin olla valmis luopumaan siitä ja tutustua ihmiseen ihmisenä.
Ulkonäkö on vain ihmisen ulkokuori, eli lopulta hyvin pieni osa ihmistä.
Ulkonäkö ei kerro ihmisen hyvinvoinnista, elämäntilanteesta, taidoista tai muistakaan ominaisuuksista. Ihminen voi olla vaikkapa liikunnallinen, ahkera, sairas, surullinen, menestynyt tai musikaalinen, vaikka ei muiden silmissä ensisilmäyksellä näyttäisi siltä. Mutta miltä näiden ominaisuuksien “kuuluisi” näyttää?
Kenelläkään ei ole oikeutta kommentoida toisen kehoa
Monella meistä on ikävä kyllä muistoja tilanteista, joissa joku läheinen tai tuntematon ihminen on kommentoinut omaa kehoa negatiivisesti. Kommentit voivat olla suoraa kritiikkiä, esimerkiksi “Ootpa lihonnut sitte viime näkemän”, mutta kommentin aiheesta riippumatta myös vähemmän suorat ilmaisut satuttavat ja jäävät mieleen.
Ihminen muodostaa käsitystä omasta itsestään suhteessa ympäristöönsä. Kaikki omaan kehoon liittyvät kommentit vaikuttavat helposti siihen, kuinka itse itsensä näkee. Negatiivisilla kommenteilla on yleensä negatiivinen vaikutus, olipa kommentoijan tarkoitus mikä tahansa. Kommentin voi sanoa hetkessä ja sen kummemmin ajattelematta, mutta sillä voi olla vastaanottajaansa hyvin pitkäaikainen vaikutus.
Moni kirjoittaa sosiaalisessa mediassa ja internetissä asioita, joita ei ehkä kasvokkain sanoisi. Fyysisen etäisyyden takia joskus jopa unohtuu, että siellä ruudun takana todella on elävä ja tunteva ihminen. Ikävät kommentit satuttavat, sanottiinpa ne missä ympäristössä tahansa. Ei ole väliä kommentoiko toisen kehoa kasvokkain vai esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Mieti siis vielä kerran ennen kuin kommentoit <3
Positiiviseksi tarkoitettu kommenttikin voi satuttaa
Elämme yhteiskunnassa, jossa esimerkiksi hoikkuutta ja laihtumista ihannoidaan. Näitä pidetäänkin helposti positiivisina, kehumisen arvoisina asioina ihmisessä. Kehumisessa sinällään ei ole vikaa, mutta kehut olisi hyvä perustaa muihin kuin ulkonäöllisiin tekijöihin.
Positiiviseksi tarkoitetut kommentitkin voivat olla haitallisia, etenkin jos ei tunne ihmistä ja hänen tilannettaan. Kannattaa muistaa, että ulkopuolinen ei voi tietää millaisten asioiden kanssa ihminen kamppailee. Laihtumisen kehuminen voi esimerkiksi kehujan tietämättä ruokkia syömishäiriökäyttäytymistä. Kaikki eivät myöskään ihannoi laihuutta, vaan se voi olla kipeä asia, johon haluaisi itsessään muutosta.
Puhu kauniisti myös itsellesi!
Moni ymmärtää, että muiden ihmisten kehoja ei pidä kommentoida tai arvostella. Samaan aikaan peilin edessä kommentit omasta kehosta ovat kuitenkin harmillisen usein armottomia. Jotain on liikaa ja jotain liian vähän, eikä koskaan riitä itselleen.
Pahimmillaan eletään sitku-elämää, jossa odotetaan jotain muutosta, jonka jälkeen voisi toteuttaa kaikki unelmansa. Elämästä kuluu vuosia omaa kehoa rankaisten ja piilotellen. Tavoitellaan rantakuntoa, hääkuntoa, lasketaan kaloreita ja hankitaan kaapit täyteen ihmeitä lupailevia tuotteita. Entä jos elämä voisikin olla tässä ja nyt?
Kehorauhan antaminen itselleen ei tarkoita, etteikö voisi kaivata esimerkiksi vahvempaa kehoa. Päinvastoin, oman kehonsa rakastaminen auttaa myös huolehtimaan sen hyvinvoinnista! On kuitenkin tärkeää, että se tehdään lempeästi kehoa kunnioittaen, ei itseä inhoten ja ruoskien. Liikuntaa voi ja kannattaa harrastaa myös liikunnan ilosta, ei kehon muokkaamiseksi.
Kehon ei tarvitse “ansaita” omaa tai muiden kunnioitusta olemalla tietynlainen, taipumalla aina uuteen muottiin. Kehon tehtävä ei myöskään ole miellyttää muita, vaan kantaa tavalla tai toisella päivästä toiseen ja mahdollistaa ihania asioita elämässä <3 Sitä varten kehon ei tarvitse olla tietynlainen tai “täydellinen”. Jokainen keho on erilainen, hyvä ja kaunis juuri sellaisena kuin se on!
Asiakasillan aiheena kehorauha
Tule kuulemaan lisää tästä mielenkiintoisesta ja kaikkia meitä koskevasta aiheesta Erotiikan Ajan liikkeessä järjestettävään asiakasiltaamme lauantaina 14.5.2022 klo.17.00 alkaen! Saamme iloksemme asiantuntijavieraaksi upean Mari Korpelan, joka on kouluttaja ja auktorisoitu seksuaalikasvattaja (SSS).
Asiakasilta on maksuton. Illassa ei ole myöskään ostopakkoa.
Asiakasiltaan ei tarvitse ilmoittautua. Iltaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki 18 vuotta täyttäneet. Tule yksin tai isommallakin porukalla! Tarjoamme pientä naposteltavaa.
Nähdäänkö lauantaina?
Terkuin,
Erotiikan Ajan tytöt