Seksi vai seksuaalisuutta?

Seksi vai seksuaalisuutta?

Toisinaan kuulee, että puhutaan seksuaalisuudesta kun todellisuudessa tarkoitetaan seksuaalisia tekoja eli seksiä. Seksi ja seksuaalisuus kuuluvat kyllä usein yhteen ja seksi on osa seksuaalisuutta, mutta käsitteinä ne eivät tarkoita samaa asiaa. Karkeasti voidaan sanoa, että seksuaalisuus on olemista, seksi taas tekoja. 

Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä

Seksuaalisuus on osa jokaista ihmistä kehdosta hautaan, eikä sitä voi erottaa muusta ihmisenä olemisesta. Seksuaalisuuden olemassaolo ei riipu esimerkiksi siitä, kuinka omaa seksuaalisuuttaan ilmentää tai harjoittaako seksiä missään muodossa elämänsä aikana. Seksuaalisuuteen kuuluvat muun muassa biologinen sukupuoli, kehollisuus, sukupuoli-identiteetti ja sukupuoliroolit sekä seksuaalinen suuntautuminen. 

Jokaisella on oikeus itse määritellä tai olla määrittelemättä oman seksuaalisuutensa osa-alueita. Seksuaalisuus ei myöskään ole muuttumaton asia, vaan se muuttuu ajan kuluessa siinä missä muutkin ihmisen ominaisuudet. Muutokset eivät kuitenkaan ole tietoisia päätöksiä, eikä niihin ole mahdollista vaikuttaa varsinkaan ulkopuolelta esimerkiksi taivuttelemalla tai painostamalla.

Seksi liittyy nautintoon

Seksi tarkoittaa muun muassa ajatuksia, tunteita tai toimintaa, jotka kiihottavat ja joista saa seksuaalista nautintoa tai mielihyvää. Seksiin ei tarvitse liittyä kumppania tai välttämättä edes kosketusta. Esimerkiksi puhelinseksi, fantasiat, sooloseksi ja kumppanin sukuelimen hyväily sormin tai seksilelun avulla ovat kaikki yhtä hyviä, arvokkaita ja nautinnollisia tapoja harjoittaa seksiä kuin penetraatioseksikin. Seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää ja penetroitumista, eikä seksiin tarvitse välttämättä kuulua peniksen, seksilelun tai muun välineen käyttöä mihinkään ruumiinaukkoon. Jokainen kuitenkin määrittelee seksin omalla tavallaan. Jollekin vaikkapa jo suuteleminen voi olla äärimmäisen nautinnollinen kokemus ja seksiä siinä missä muutkin seksuaalista mielihyvää tuottavat teot, kun taas toiselle suutelu on neutraalimpi ja vähemmän eroottisesti latautunut tapa.

On hyvä tutkia omia asenteitaan ja käsityksiään. Yhä tänäkin päivänä puhutaan harmillisen usein esileikistä ja “varsinaisesta seksistä”, jolla tarkoitetaan yleensä yhdyntää. Tämä ajattelutapa on siinä mielessä haitallinen, että se pitää yllä ajatusta yhdynnän tai yleensäkin penetraatioseksin ylivoimaisuudesta suhteessa muihin seksitapoihin. Nautinto on nautintoa riippumatta siitä, millaisilla keinoilla sitä saa ja antaa. Matka on myös usein tärkeämpi kuin päämäärä, ja matka voi olla hyvinkin nautinnollinen vaikka se ei aina (tai lainkaan) päättyisikään orgasmiin  Seksistä voi saada tyydyttävää nautintoa tavoittelematta orgasmia. Tämä itse asiassa usein vapauttaa mahdollisista suorituspaineista ja sen myötä jopa helpottaa orgasmin saamista. 

Seksiin on aina oltava sen osapuolten suostumus

Ei ole varsinaisesti olemassa oikeaa tai väärää tapaa nauttia seksistä, omasta kehostaan ja mahdollisen kumppanin (tai kumppaneiden) läheisyydestä. Ainoat todelliset rajoitteet oman seksuaalisuuden toteuttamisessa ovat Suomen laki ja se, että seksin pitää aina olla suostumuksellista. Nukkuva tai muuten tiedottomassa tilassa oleva ihminen ei voi esimerkiksi antaa suostumustaan, jolloin tilanne luetaan raiskaukseksi. 

Milloin vain on oikeus kieltäytyä mistä tahansa tai kokonaan keskeyttää tilanne, vaikka alun perin olisikin siihen suostunut. Kommunikaatio seksin aikana on tärkeää, sillä tilanne voi helpostikin kehittyä huomaamatta suuntaan, jossa oletetaan seksikumppanin haluavan samoja asioita kuin itse haluaa. Näin ei tietenkään aina ole, ja onkin hyvä varmistaa aika ajoin kumppanin suostumus tilanteen jatkamiseen. Jo ennen seksiäkin voi olla hyvä sopia yhdessä vaikkapa turvasana tai muu merkki, jolla tilanne keskeytyy välittömästi. Sanaa “ei” on muussa tapauksessa aina kunnioitettava. 

Seksin ei tarvitse kuulua elämään missään vaiheessa 

Moni ihminen elää omasta tahdostaan ilman seksiä koko elämänsä ajan. Tämä on aivan yhtä normaalia kuin sekin, että haluaa seksiä yksin, kaksin, kolmisin tai useammankin kumppanin kanssa. 

Moni ihminen, joka ei tunne lainkaan seksuaalista halua tai tuntee seksuaalista halua muita ihmisiä kohtaan vain vähän, määrittää itsensä aseksuaaliksi. Jokainen ihminen ja tilanne on erilainen, ja aseksuaalien suhtautuminen seksiin vaihtelee ihmisestä riippuen paljonkin. Osa aseksuaaleista harrastaa seksiä yksin tai kumppanin kanssa, mutta ei erityisemmin kaipaa seksiä elämäänsä. Moni suhtautuu seksiin myös neutraalisti tai jopa torjuvasti. 

Aseksuaalisuus ei tarkoita sitä, että ei kokisi lainkaan vetovoimaa muihin ihmisiin. Aseksuaali voi kokea esimerkiksi romanttista vetovoimaa mihin tahansa sukupuoleen ja kaivata pari- tai monisuhdetta tai olla sellaisessa. Aseksuaalinen, kuten muutkin ihmiset, voi yhtä hyvin olla myös aromaattinen, eli ei tunne ollenkaan tai tuntee hyvin vähän romanttista vetovoimaa muita ihmisiä kohtaan. 

Seksuaalineuvonnasta apua oman seksuaalisuuden pohdintoihin

Elämän aikana voi tulla missä tahansa vaiheessa tilanteita, jossa omaan seksuaalisuuteen liittyvät asiat mietityttävät. Seksuaalisuus elää ja kasvaa ihmisen mukana, mutta toisinaan muutoksiin voi olla vaikeaa sopeutua. Uuden äärellä ollessa voidaan tarvita ammattimaista keskusteluapua ja neuvontaa tilanteen käsittelyyn. 

Meiltä Erotiikan Ajasta löytyy myös seksuaalineuvontapalveluita, sillä yrittäjämme Armi on koulutettu seksuaalineuvoja. Ota rohkeasti yhteyttä jos haluat varata ajan keskustelulle.

Terkuin, Erotiikan Ajan Päivi

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti